Hyppää sisältöön

Kotimajoitus-ilta Helsingissä: Letunkääntöä ja kokemusten jakamista

Huhtikuun puolivälissä 2023 tapasimme Kotimajoitus-illassa Helsingissä, jossa pääkaupunkiseudun toimijoita oli koolla jakamassa kokemuksia ja uusia ideoita, ja ennen kaikkea tietysti tutustuimme toisiimme.

Ohjelmassa oli ukrainalaisten täytettyjen lettujen valmistusta ja yhteistä ateriointia HelsinkiMission tiloissa Albertinkadulla. Koska paikalla oli monta ukrainalaista ja tekeillä heille tuttu perinneruoka, taitavia letunkääntäjiä kyllä löytyi.

Jo esittelykierroksella kävi ilmi, kuinka moninaista väkeä Kotimajoitusverkostosta löytyy. Mukana oli kotimajoituksessa asuvia ja aiemmin asuneita sekä majoittajia.

Osallistujista joillakin on kokemusta muustakin lahjoitusten ja avun järjestämisestä Ukrainaan, joillakuilla jo pitkään vuoden 2022 sotaa edeltäneeltä ajalta. Esille tuli osallistujien kokemusta monista matkoista ja ukrainalaisten kuljettamisesta Suomeen, kissa- ja koiralemmikkien majoittamisesta ja adoptoinnista sekä ukrainankielen opinnoista.

Kipeitäkin asioita, kuten surua ja huolta läheisistä nousee tietysti esille, kun koolla on sotaa pakenevia ihmisiä. Ja se toinen puoli; ihmisten hyvyys ja oman kodin ovien avaaminen tuntemattomille ihmisille. Yhdessäolo ja käsillä tekeminen onneksi edistävät hyvinvointia vaikeassa elämäntilanteessa.

Jotkut osallistujista tahtovat tietää vapaaehtoistyön mahdollisuuksista Kotimajoitusverkostossa. Vapaaehtoisrooleja kyllä löytyy ja jokainen voi käyttää niitä taitoja, joita häneltä löytyy. Verkoston toimintahan on paljon muutakin kuin majoittamista. Esimerkiksi kielitaidot sekä viestinnän ja sisällön tuottamisen taidot tulevat aina tarpeeseen. Keväisin vapaaehtoisia tarvitaan isoissa yleisötapahtumissa, kuten Maaillma kylässä -festareilla.

Valokuvat otti vuoden 2022 Uutena kuvajournalistina palkittu Outi Neuvonen. Outi on kuvannut meille paljon pitkin matkaa Kotimajoitusverkoston perustamisesta lähtien.