Hyppää sisältöön

Halja Vehkaoja: Ukrainalaiset haluavat kotimajoitukseen monista eri syistä

Tahdon käydä rauhassa suihkussa ja laittaa siistit vaatteet päälle

Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat kokeneet suurta pelkoa, joka on uuvuttanut heitä sekä fyysisesti että henkisesti. Siksi monet heistä mieluummin asuvat suomalaisessa perheessä kotimajoituksessa ja voivat siellä paremmin kuin vastaanottokeskuksessa.

Työssäni neuvon ja ohjaan oikeaan paikkaan ihmisiä, jotka ovat hädässä ja stressaantuneita. Pidän siitä, että pystyn työssä koordinoimaan, neuvomaan ja ohjaamaan ukrainalaisia monissa muussakin kuin kotimajoitukseen liittyvissä asiassa. Esimerkiksi kuinka varata rekisteröintiaika poliisilla tai mistä saa maksuttoman valokuvan rekisteröintiä varten, minkälaisia palveluja vastaanottokeskuksessa saa ja miksi rekisteröinti vastaanottokeskuksessa on tärkeää, vaikka siellä ei asuisi. Kerron erilaisista muista organisaatioista ja mitä yhteistyötä niiden kanssa tehdään.

Tarvittaessa autan sotaa pakenevia myös etätulkkaamalla. Monet ottavat yhteyttä jo Ukrainasta kysymällä miten tilapäisen suojelun hakuprosessi etenee, kun he tulevat Suomeen.

Hiljainen tila, pieni huone

Koulutan myös jo Suomessa olevia ukrainalaisia kertomalla mitä Kotimajoituksen tukiyhdistys ja kotimajoitusverkosto ovat ja miten ne tukevat heitä. Järjestämme säännöllisesti koulutuksia Ukraina HelpCenterillä Vallilassa. Siellä tulee esille erilaisia asioita, joita ihmiset kotimajoitukselta kaipaavat.

Monet ukrainalaiset haluavat vain “rauhassa käydä suihkussa ja laittaa siistit vaatteet päälle”, toiset toivovat “hiljaisen tilan, joka voi olla pieni huone.”

Jotkut haluavat asua suomalaisessa perheessä oppiakseen suomen kielen paremmin ja integroituakseen tähän maahan nopeammin. Jotkut kertovat haluavansa tutustua paremmin suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin.

Toiset ukrainalaiset haluavat kertoa omasta kulttuuristaan. He haluaisivat asua jonkin aikaa suomalaisessa perheessä ja opettaa vaikka ukrainalaisten ruokien valmistamista heille.

Eräs perhe, joka on saapunut Oulusta Help Centeriin Helsinkiin, kertoi: “Jos meillä olisi mahdollisuus asua suomalaisessa kodissa, voisimme tehdä suomalaisille tutuksi ukrainalaisten ruokaa, kulttuuria ja perinteitä.  Sillä siihen on nyt aikaa.”

Vaikka työtä usein on paljon, olen todella tyytyväinen, että pystyn auttamaan kotimaastani sotaa pakenevia ihmisiä. Hyvä palaute antaa tarmoa ja voimia jatkaa. Olen iloinen, jos voisin viikossa ainakin pari ihmisiä tai perhettä auttaa löytämään rauhallisen asumispaikan suomalaisessa kodissa.

Toivon, että enemmän ovia aukenee suomalaisissa kodeissa sotaa pakeneville ihmisille. Kiitän vapaaehtoisia ja aktiiveja, jotka auttavat meitä tekemään työtämme sekä suomalaisia ja koko Suomea tuestanne ja lämpimästä sydämestä!

Teksti: Halja Vehkaoja, yhteisötyön koordinaattori

Kuva: Outi Neuvonen