Haluaisitko asua paikallisessa kodissa?

Turvapaikanhakija tai tilapäistä suojelua saava, tervetuloa Suomeen! Tiesitkö, että voit asua myös kotimajoituksessa vastaanottokeskuksen sijaan? Kotimajoitusverkosto auttaa sinua tutustumaan paikallisiin ihmisiin, jotka haluavat tarjota turvaa hakeville majoituksen omassa kodissaan. Kotimajoitus helpottaa tutustumistasi paikallisiin ihmisiin, kieleen ja kulttuuriin. Vastaanottokeskuksen yksityismajoitusasiakkaalla sinulla kuitenkin säilyy oikeus samoihin vastaanottopalveluihin kuin vastaanottokeskuksessa majoittuvilla.

 

Jos haluat asua paikallisessa kodissa joko yksin tai puolisosi tai perheesi kanssa, toimi näin:

Lue Kotimajoitusopas.

Oppaaseen on koottu perustietoa kotimajoituksista.

Lähetä sähköpostia osoitteeseen info(at)kotimajoitusverkosto.fi

Viestissä voit kertoa tarkemmin tilanteestasi ja toiveistasi ja esittää lisäkysymyksiä. Välitämme tietosi eteenpäin lähimmälle paikallisryhmälle, joka ottaa sinuun yhteyttä ja järjestää tapaamisen sinun ja mahdollisen kotimajoittajan välille.

Voit myös ottaa yhteyttä suoraan sinua lähimpään Kotimajoitusverkoston paikallisryhmään. Paikallisryhmien tiedot löydät täältä.

Tapaa mahdollinen kotimajoittaja

Paikallisryhmä järjestää tapaamisen sinun ja mahdollisen kotimajoittajan välillä. On hyvä muistaa, että tällä hetkellä kotimajoitusta etsiviä turvapaikanhakijoita on enemmän kuin kotimajoittajia.

Kotimajoitussopimus

Jos tapaamisen jälkeen molemmat osapuolet ovat halukkaita yhteisasumiseen, voit muuttaa uuteen kotiisi. Paikallisryhmä tai tukiyhdistyksen työntekijä auttaa ja neuvoo sinua majoitussopimuksen teossa ja vastaanottokeskuksen kanssa asioimisessa, sillä yhteys vastaanottokeskukseen on tärkeä ylläpitää palveluiden saatavuuden vuoksi myös kotimajoituksen aikana.

Yhteiselo voi alkaa!

Aluksi on usein hyvä sopia yhdessä monista asumiseen liittyvistä käytännön asioista. Paikallisryhmä ja tukiyhdistyksen työntekijä neuvovat tukevat tarvittaessa sinua ja majoittajaa koko asumisen ajan.